Pod pojmom energetska efikasnost podrazumevamo efikasnu upotrebu energije u svim sektorima potrošnje energije: industriji, saobraćaju, uslužnim delatnostima, poljoprivredi, građevinarstvu…

Glavni cilj energetske efikasnosti u građevinarstvu je uspostavljanje mehanizma koji će da obezbedi trajno smanjenje potrošnje energije u novim zgradama (novi načini projektovanja i korišćenje novih materijala) i pravilno rekonstruisanje postojećih zgrada.

Od 01. oktobra 2012.-te, zgrade i kuće u Srbiji dobijaju energetske pasoše bez kojih nijedan novoizgrađeni i rekonstruisani objekat ne može da dobije upotrebnu dozvolu.

Energetski pasoš je sertifikat o energetskim svojstvima zgrade. Predviđeno je osam razreda od A plus do G, s tim što je A plus najveća energetska efikasnost odnosno najmanja potrošnja energije po kvadratnom metru, dok je G najniža sa najvećom potrošnjom energije.

Prosečna potrošnja u EU je između 50 i 60 kilovat časova (kWh) po m2 godišnje, a u Srbiji je prosek od 150 do 200 kWh.

Za oblast građevinarstva jedna od najznačajnih direktiva Evropskog parlamenta i Saveta za energetsku efikasnost je 2002/91/EC. Direktiva utvrđuje pet bitnih elemenata a to su:

  1. Zajednička metodologija za proračun energetskih karakteristika zgrada
  2. Primena minimalnih zahteva energetske efikasnosti za nove zgrade
  3. Primena minimalnih zahteva energetske efikasnosti za postojeće zgrade prilikom većih rekonstrukcija
  4. Energetski pasoši za zgrade
  5. Redovna inspekcija kotlova i sistema za kondicioniranje vazduha u zgradama.

Ovu direktivu, kao i novu izmenjenu 2010/31/EU, naše propise i pravilnike i mnogo korisne dokumentacije možete naći u dokumentima.

Za informacije o izdavanju sertifikata pozovite nas telefonom.